« Mat och recept

Dags att preppa julmat

Nu är det bara ett par dagar kvar till julafton. En del av julmaten, den gör jag i förväg samt att det allra sista, det gör jag dagen/kvällen före julafton. Har nyss installerat ny spis med hjälp av en elektriker i Linköping, så nu ska det bli fart på matlagandet igen. Vad som ska stå på julbordet, det är ju olika från familj till familj. Men många gillar ju klassikerna som julskinka, köttbullar, prinskorvar, sillsallad och så vidare.

Skinka, det ska ätas med senap tycker jag. Om du vill testa att laga en egen, testa denna:

  • 0,5 dl gula senapsfrön (35g / 1 påse)
  • 0,5 dl bruna senapsfrön (35g / 1 påse)
  • 1,5 dl vatten
  • 2 tsk ättikssprit (12%)
  • 4 msk brynt smör (50g smör)
  • 2 krm lökpulver
  • 2 krm vitlökspulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk honung

Ha ner senapsfrön i en burk med vatten och ättika. Låt det svälla i 1–2 dagar. Ett tips är att blötlägga senapsfröna i en burk som är tillräckligt vid för att en stavmixer ska gå i – då kan man mixa direkt i burken.
Ha ner smöret i en kastrull och låt det brynas på medelvärme samtidigt som du vispar då och då. När smöret är kopparfärgat och gyllene är det klart.
Grovmixa fröna + ättikslagen de ligger i och ha ner lökpulver, vitlökspulver, salt, honung och brynt smör. Mixa tills senapen blivit slät men ändå har en del frön kvar. Servera förslagsvis till en knäckemacka med julskinka.

22 dec 2021