« Mat och recept

Bästa buffématen

Buffémat är en av de enklaste sakerna man kan välja för olika tillställningar eller events. Det går att beställa via cateringfirma, men det är minst lika enkelt att göra det på egen hand! Så är det bröllop på gång, eller midsommar, eller något annat ni ska fira, så kan ni här få lite tips och bra recept på buffémat!

Tips för att servera buffé

När man bjiuder på mat vanligtvis så räknar man 150 gram kött, fisk eller fågel per person. Men på buffé så är det ofta så att man drygar  ut med sallader, paj och bröd, och då räcker 100 gram långt när det gäller kött med ben. Serveras kött utan ben så räcker det med 50 gram per portion. Servera kött och kyckling uppskuret i tunna skivor.

Lite recept

Det är svårt att dela med alla recept så här i ett inlägg men bjuder på två i alla fall!

Kryddsotade laxkuber

1,5 kg laxfilé, färsk
2 msk korianderfrön
2 msk rosépepparkorn
2 msk salt
2 msk råsocker
1 tsk svartpeppar, nymalen
Dressing
1 dl olivolja
1 msk citron(er), saften
2 tsk wasabi
1 msk flytande honung
3 msk grädde
1 st äpple(n), tärnat
Tillbehör
20 st physalis
20 st grillpinnar

Tillagning
1. Skär bort skinnet från laxen och tag bort eventuella ben. Skär laxen i ca 20 kuber.
2. Blanda kryddor, salt och råsocker samt svartpeppar i en stor plastpåse. Lägg i laxkuberna och skaka om så blandningen fördelas väl. Låt ligga i kylen i en timme.
3. Torka av laxkuberna lätt och bryn dem i lite smör och olja, ca 3–4 minuter på var sida. Låt svalna.
4. Vispa samman alla ingredienser till dressingen och blanda i äppeltärningarna.
5. Vid servering trär du upp laxen på pinnar och sätter i en physalis i varje. Skeda dressingen runtom.

Ugnsgrillad fläskfilé med bacon- och kaprisvinägrett

Tillagning
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Putsa filéerna från hinnor. Grilla eller bryn dem hastigt runtom så de får vacker färg. Salta och peppra.
3. Lägg köttet i en form och låt steka klart i ugnen till en innertemperatur av 67 grader.
4. Tag ut köttet och låt det vila inlindat i folie. När det kallnat kan du lägga in det i kylen över natten.
5. Tärna baconet fint och bryn det utan fett i en panna tills det blir krispigt. Låt det rinna av på hushållspapper.
6. Vispa ihop olja, balsamvinäger och honung. Rör i bacon och kapris. Smaka av med lite salt och peppar.
7. Skiva köttet tunt, lägg upp på två vackra fat och skeda dressingen över.

 

Sen är det bara att söka på nätet efter buffémat, det finns massor av bra recept!

19 jul 2018