« Mat och recept

Grilla viltkött

Nu när grillsäsongen är i full gång är det inte mer än rätt att prata om grillad mat. Är det så att du är jägare och jagar, så är det inte fel att grilla detta kött. En del tänker att det inte går, att det ska bli för torrt, men det hela beror på och hur du grillar med för den delen. Ett bra tips förresten för er jägare, det finns bra jaktbyxor att köpa online. Det är bra att gå rätt klädd i skogen. 

Viltkött är bland det bästa att grilla, men som sagt, köttet är magert och det kan lätt bli torrt.
Vid grillning bör du  lägga viltköttet på hög värme för att stänga ytan snabbt och sedan flytta det till en lägre grilltemperatur. Då undviker du det.

Vildsvinsrub

Detta passar bra att rubba in vildsvinet med:
4 portioner

1 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

1 msk råsocker, strö

1 tsk timjan torkad

1 tsk rosmarin torkad

2 enbär, krossade och finhackade

1-3 krm cayennepeppar

2 krm senapspulver

2 krm mald ingefära

3 krm nymalen svartpeppar

1 tsk vitlökspulver

Blanda alla kryddor ordentligt, rubba in ditt kött, grilla och njut. Denna rubbing innehåller inget salt, så du får salta ditt kött efter eget tycke och smak.

Tips för att grilla vilt

  • Använd köttermometer.
  • Samma temperaturer gäller på grillen som på spisen.
  • Grilla inte för hett. 
  • Låt köttet bli rumsvarmt innan det läggs på grillen.
  • Torka av köttet från marinaden innan det grillas.
  • Se till att grillgallret är riktigt hett, så att inte köttet fastnar.
  • Justera värmen genom att höja och sänka grillgallret.
  • Grilla i omgångar, det blir inte tillräckligt varmt om gallret är överfullt.
1 jul 2019