« Mat och recept

Pop-up restaurang för att minska matsvinnet

Om jag inte räknar helt galet, och det tror jag inte att jag gör, så slänger vi Stockholmare totalt cirka 350 ton mat. Varje dag! Hur jag räknat? Enligt statistik så slänger vi ungefär 135 kg mat varje år och i Stockholm är vi cirka 955 000 invånare. Så 955 000 x 135 blir 128 925 000 kg mat. Dividera detta med 365 dagar för att få antal kilo som då blir 353 000 kg! Det är egentligen helt sjukt att så mycket mat, som det inte är något fel på över huvud taget, går rakt ned i soptunnorna. Därför vill jag göra som några andra reda gjort i stan. Jag vill slå upp en pop-up restaurang där vi kan sälja mat som annars skulle slängts. 

Hur gör man rent praktiskt?

Vem som helst ska kunna starta en sån här grej. Själva idén är att det är en tillfällig restaurang och att den försvinner igen. Personligen tänkte jag mig att köra en till två gånger i veckan. Jag kommer att hyra partytält i Stockholm, för att det ska bli så enkelt som möjligt att ha bord och stolar utan att gästerna ska riskera att bli blöta. Maten tillagas inne på restaurangen och sen bär vi ut den helt enkelt. Fördelen med att hyra partytälten i Stockholm istället för att köpa egna är ju att de kommer och monterar upp dem åt oss. Ja, och även nedmontering fixar de.Nu ska vi rädda mat!  

9 aug 2018