« Mat och recept

Satsa på billiga matveckor

Även om det är trevligt att lägga ner en del pengar på mat och laga goda rätter så finns det tillfällen man behöver ha en billig matvecka. Det kan vara att du gör lunchlådor att ha med på jobbet eller att ta med till din projektledarutbildning, eller att du vill laga billig mat veckan innan lön. Oavsett om du satsar på mat för bara dig, eller studiekamrater på projektledarutbildningen, eller för familjen, så ska du här få lite recept på "billiga" recept.De kostar alla under 20 kr!

Billiga maträtter

Soppa con carne

(4 personer) 800 g malen nötfärs 2 hackade lökar 1 tsk salt 2-4 tsk chilipulver 2 tsk malen svartpeppar 2 burkar vita bönor eller sojabönor 2 burkar krossade tomater 2 tärningar grönsaksbuljong 1 liter vatten 3 vitlöksklyftor
Så gör du:
1. Bryn köttfärs och lök. Krydda med salt, chilipulver och peppar. 2. Häll i bönor, tomater, vatten och buljongtärningar. Pressa ner vitlöken. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 8 minuter.

Ugnskokt fisk med citron

2 personer) 300 g fiskfilé av fast fisk pressad saft från 1 citron 1 vitlöksklyfta 25 g smör Till garnering: citrongräs eller citronmeliss dillkvistar Till servering: 6 stora tomater 8 svarta oliver nymald svartpeppar finhackad gräslök 75 g parmesanost några kvistar basilika Balsamvinägrett: 4 tsk olivolja 1 tsk balsamvinäger eller vitvinsvinäger salt svartpeppar
Så gör du:
1. Värm ugnen till 180°. Lägg fisken i en smord ugnssäker form och pressa över citronsaften. Pressa vitlök över och klicka på smöret. Lägg i citrongräset. 2. Täck med aluminiumfolie och låt fisken koka i mitten av ugnen i 15-20 minuter. 3. Skär tomaterna i stora bitar och blanda med oliverna. Krydda med svartpeppar och strö över gräslöken. Blanda vinägretten och skaka om ordentligt. Tillsätt dressingen och den rivna osten. Garnera med basilika. Garnera fisken med dill och servera med tomatsalladen.

Fläskkotlett med linssallad

(2 personer) 1 stor fläskkotlett 1 msk rapsolja salt och malen vitpeppar Sallad: 1/2 stjälk blekselleri 1/2 rödlök 1/2 vitlöksklyfta 1 dl kokta röda linser 1 msk hackad bladpersilja Vinägrett: 1 msk balsamvinäger 1 msk olivolja salt och malen vitpeppar
Så gör du:
1. Blanda olja, vinäger, salt och peppar till vinägretten. 2. Skiva bleksellerin fint. Skala och finhacka rödlöken. Hacka persiljan. Pressa ner vitlöken i en salladsskål och blanda selleri, lök, persilja och linser. Häll över vinägretten. 3. Stek kotletten på medelvärme i 3-4 minuter per sida. Krydda med salt och peppar. Servera med salladen.

14 sep 2018