« Mat och recept

Finns det laktosfritt proteinpulver?

När man talar om mat, så kan man ju prata om huruvida det är laktosfritt eller inte. Är man laktosintolerant, så måste man ju satsa på produkter som just är laktosfria. När det gäller proteinpulver, är det ju oftast tillverkat av vasslekoncentrat, alltså det som finns i mjölk. Som tur är det så att det finns laktosfritt proteinpulver. Det har då tillverkats av andra produkter. Om du vill jämföra olika sorter av laktosfritt proteinpulver, gör då det på fitnessfrank.se.

Skillnad på allergi och intolerans

Allergi mot mjölkprotein och laktosintolerans är två skilda saker. När det gäller mjölkproteinallergi tål man inte proteinerna i mjölken och måste utesluta all sorts mat med mjölk i. Vid laktosintolerans får man magbesvär av mjölksocker, laktos. Då gäller det att begränsa intaget av mjölkprodukter.

Laktosintolerans beror på brist på enzymet laktas, som behövs för att bryta ned laktos, mjölksocker, i tunntarmen. Man kan uppleva att man får en bullrig mage, gasbildning, magont och diarré.

Jobbigare med mjölkproteinallergi 

Att ha mjölkproteinallergi är oftast bra mycket jobbigare än att vara laktosintolerant. Det eftersom att man får större besvär av mjölk. Sedan är det ju extremt många produkter som innehåller mjölk. I mjölkproteinfri kost måste alla mjölkprodukter, även ost, uteslutas. Även mjölkprodukter som är laktosfria och laktosreducerade måste uteslutas. Vanliga margariner och smör måste också uteslutas. Sedan gäller det att läsa noga på alla innehållsförteckningar om det har spår av mjölk eller att det är en av ingredinserna. 

30 Jan 2022