« Mat och recept

Rubs, marinader och glaze

Det finns många sätt att förbereda mat på. Det går att marinera det, injicera, rubba eller lägga på en glaze. Detta är bra för att tillföra smak till kött. 

Marinader och rubs

Marinader och rubs är det som man sätter på före man tillagar köttet. Marinader är oftast något som köttet ska ligga i bra länge. Det är oftast lite vätska med en eller flera kryddor. Köttet sänks ned i vätskan i en plastpåse och får vila en eller flera timmar innan tillagning eller gärna över natten med för den delen. 

Marinering görs för att ge köttet smak samt att det även kan göra köttet mörare vid behov. 

Rubs är ett samlingsnamn för en (typiskt torr) kryddblandning som rubbas på köttet innan tillagning. Du rubbar helt enkelt kryddblandningen eller gnuggar över hela köttet och trycker lätt med händerna så att kryddorna fastnar på köttytan. Trots namnet, undvik att gnugga med händerna. Tryck bara lätt med handflatan.

Exempel på marinader

Fläsk passar bra med citrussmaker. Försök att blanda lika delar (2 msk) vegetabilisk olja och citronsaft och marinera i en timme. För lamm: blanda vegetabilisk olja med lite hackad rosmarin.

En annan variant är att ta olja, soja, salt, peppar, lökpulver och chilipulver samt en skvätt chilisås. Den passar bra för till exempelvis fläskfilé.

Exempel på rubs

De bästa varianterna är faktisikt de du kan köpa i affären, Men du kan så klart testa att göra en själv. Basen bör vara salt samt fyll på med lökpulver, vitlökspulver, rökt paprikapulver och lite farinsocker.

Glaze

Glaze eller glasering är som det låter, man glazear eller glaserar köttet, med en tunn sockerbeläggning, över hög värme. Sockret blandas med köttjuicer och kryddor och karamelliseras på hög värme. Detta ger en mycket tilltalande mörkbrun yta, samt ger bra smak. En glaze är någon sorts barbequesås som innehåller mycket socker. Oftast kan du bara använda vanlig honung, farinsocker eller sirap direkt på köttytan.

9 Jun 2023