« Mat och recept

Vad är det som gör japanska köksknivar så bra?

Japanska knivar har blivit ett viktigt köksredskap för alla kockar eller hemkockar. Men vad är det egentligen som gör japanska knivar så bra? Är de verkligen bättre än västerländska knivar?

Det finns två sätt att göra en japansk kniv: honyaki eller kasumi. Där, honyaki innebär att man använder solidt högkolhaltigt stål medan kasumi smider ett lager av hårt stål med/mellan mjukt järn. Kasumi-blad är lättare att slipa på grund av deras mjukare kärna. En mästarsmed värmer bladet och hamrar det i form, sedan släcker han det i kallt vatten för att temperera det. Denna repetitiva process skapar ett starkt, hållbart blad och det är känt som yaki-ire. Å andra sidan tillverkas europeiska blad vanligtvis av ett mjukare stål, cirka 52–56 på Rockwell-skalan jämfört med 58–65 för japanska knivar.

Inte fel med en riktig japansk kockkniv

En av alla japanska knivar man kan satsa på, det är en så kallad japansk kockkniv. På bästaprodukterna.com kan du jämföra flera sådana. Utöver att japanska knivar har en bra hårdhet i bladet så har den även andra fördelar som dess vinkel. De flesta japanska blad är slipade till en vinkel på cirka 15 grader jämfört med 20 grader för de flesta västerländska knivar. Det tunnare bladet gör det lättare att skära igenom maten. På samma sätt innebär skärpan hos japanska knivar att de ger ett renare snitt. Detta är särskilt viktigt när du gör sushi och sashimi. Det skarpa snittet säkerställer att fiskens yta och struktur inte skadas.

 

19 Mar 2023