« Mat och recept

Ett kök måste vara rent

Äter du ute någon gång om året? Eller till och med flera gånger i veckan? Då vill du att din mat är god att äta men framför allt vill du att den inte gör dig sjuk, eller hur? Renhet är en dygd i alla lägen, men i ett kök är det en orubblig lag som aldrig får lov att brytas. 

Vissa ytor är enklare att hålla rena

Ett storkök har oftast bänkar i metall och både väggar och golv är kaklade. Det gör att det blir enklare att hålla rent. Man kan snabbt torka rent en plåtbänk och en kakelvägg går till och med att spola av med en vattenslang. Om en kakelplatta är sönder måste den bytas ut och hur man gör det kan du läsa mer om på https://www.kakelstockholm.nu/ där det finns lite tips just om kakel och klinkers. 

Gäller även porslinet

Alla har vi nog någon gång besökt ett matställe där besticken ser lite flottiga ut och dör glas och tallrikar inte är 100% rena. En sån restaurang lämnar jag utan att blinka. Det är aldrig OK att ge gästerna smutsiga tallrikar och bestick som har matrester kvar. Det är äckligt, vidrigt och kan ge dig matförgiftning. 

Bra ställen ser till att diska porslinet ofta, men inte så hårt att det tar skada. Nästa gång du äter ute kan du själv titta närmare på din tallrik. Ser du repor eller smuts? Säg ifrån! Är tallriken helt ren och repfri? Diskpersonalen har gjort ett bra jobb och förtjänar beröm! 

En smutsig restaurang kan få stänga

Oavsett om det är kakel som är smutsigt, om bänkarna ser ut som en slaktbänk eller om gafflar och knivar är äckliga så kan dessa saker betyda att en restaurang får stänga. Hälsovårdsmyndigheten kan stänga med omedelbar verkan om det finns en överhängande risk att smuts kan påverka hälsan hos gästerna. Du som äter ute kan tipsa dem om ditt matställe inte håller rent. Det gör du genom att kontakta kommunen där restaurangen är belägen och frågar efter den eller de som har hand om tillsyn av matställen. 

6 Aug 2020