« Mat och recept

Förenkla din matlagning

Många av oss jobbar fullt, har barn som ska hämtas på skola eller fritids samt att det ska hinnas med en massa aktiviteter. Till det så ska man hinna med att laga mat, som är god, nyttig och bra för alla. Massa bra tips kan du hitta på https://www.lagalatt.se/. Sedan ska även jag ge dig ett par handfasta tips på hur du kan göra din matlagning enklare i vardagen. 

Gör en veckomeny

Det är rätt smidigt att sätta dig ner och skriva en veckomeny, så slipper du att varje dag fundera på vad du ska laga. Det underlättar både då du ska handla maten och sedan laga den.

Skriv en inköpslista

Det är bra att göra en inköpslista så glömmer du inget eller köper hem en massa onödigt. Du kan utgå från din veckomeny för att veta vad du ska köpa. 

Handla mer sällan men mer

För att slippa handla varje dag, gör en handling per vecka, enligt din veckkomeny. Det sparar både tid och pengar. 

Laga storkok och frys in

Om du vill slippa att laga mat varje dag, gör storkok då och då, så kkan du frysa in och ta fram efter behov. 

Rätter som är perfekt för storkok är bland annat:

– Lasagne
– Soppa
– Köttbullar / Pannbiffar
– Pannkakor
– Grytor

Ät rester en dag per vecka

Spara det som blir över varje middag och så kan ni göra ett slags smörgåsbord av den maten. Ni slipper en massa matsvinn samt att du slipper laga mat den dagen. 

Samla dina middagsrecept

Ha dina recept lätttillgängliga och på samma ställe, då slipper du leta och spar tid.

Förbered mellanmål till barnen

Finns det barn i familjen så kan du förbereda mellanmål att ha i kylskåpet i smarta matlådor eller påsar med zip. Då kan de hämta själva när de är hungriga. 

Dela upp matlagningen i familjen

Det är bra att låta alla få vara med att laga mat. Antingen att ni gör det tillsammans eller att ni delar upp dagarna i veckan att alla får olika dagar att ansvara för. När barnen är stora nog kan de laga mat till hela familjen på egen hand.

30 Jul 2020