« Mat och recept

Laga mer fisk

Fisk är något som är nyttigt för alla att äta. Man kan säga att fisk och skaldjur är nästan löjligt bra mat. Dels är det ju gott, dels är det bra för hälsan. I fisk finns det nämligen bra källor till selen, , jod, protein, D-vitamin och vitamin B12 samt självklart Omega-3. Det är ett fett som kroppen inte kan tillverka själv och som vi därför måste få med maten.

Ät fisk 2-3 gånger i veckan

Fiskar och skaldjur innehåller olika mycket av vissa viktiga ämnen. Därför är det bra att variera vad man äter. Det gär att du bär äta fet fisk ibland, mager fisk ibland och skaldjur ibland. Du kan beställa fisk på nätet och få det leverat hem till dörren. 

I fet fisk, som lax, sill och makrill finns det mycket av  Omega-3-fettsyror och D-vitamin. I skaldjur hittar du mycket mineraler, spårämnen och vitamin E.

Oavsett fisk du gillar så är det bra att försöka äta det minst 2-3 gånger i veckan. Då får du i dig tillräckligt av alla de viktiga ämnen som kroppen behöver från fisk och skaldjur.

Tyvärr innehåller ibland fet fisk miljögifter såsom PCB, dioxin och kvicksilver. Därför är det bra att variera mellan olika typer av fisk, fångade i olika vatten.

Vildfångad fet fisk, till exempel laxfiskar från Östersjön och fisk från Vättern och Vänern ska barn, gravida, ammande och kvinnor i barnafödande ålder inte äta oftare än ett par gånger om året. Lax som du hittar i fiskdisken är dock oftast odlad eller fångad i Atlanten eller Stilla Havet. 

20 Nov 2020