« Mat och recept

Så tillagar du kött på rätt sätt

När du ska laga kött så är det viktigt att välja rätt styckdetalj till rätt tillagningsmetod. På https://bumperballs.se/ finns det en bra artikel hur du ska tänka då du ska köpa ditt kött. I denna artikel här tänkte jag lära dig mer om att tillaga det!

En del köttdetaljer är så möra att du bara behöver nudda dem i stekpannan, medan andra är ett måste att få flera timmar på sig att bli klara. 

Det kött som kostar mindre att köpa är ofta framdelskött. Det är då delar där djurets muskler jobbet mycket och ger kött med en del senor, fett och bindväv. Denna typ av kött går att få mört genom lång tillagningstid.

Möra köttbitar, är oftast dyrare. Det är då bland annat oxfilé vi snackar om. Dessa detaljer ska absolut inte tillagas allt för länge, utan snarare tvärtom! De innehåller minimalt med fett och bindväv och måste därför hanteras varsamt för att inte dra ihop sig till en uttorkad klump med muskelfibrer.

Viktigt med rätt temperatur

När du tillagar kött så är det viktigt att det har rätt innertemperatur. För bästa resultat är det bra att ha en termometer. Ha även jämnstora portionsbitar, förstek köttet i stekpanna och tillaga därefter i ugnen – med termometer. 

Köttet ska vila före servering, men tänk på att innertemperaturen fortsätter stiga även då.

Möra styckdetaljer som du tillagar snabbt är som saftigast och godast mellan 55 och 65 grader. 

Vilken innertemperatur på nöt som anses motsvara "medium-rare" varierar från kock till kock, från restaurang till restaurang och från världsdel till världsdel.

Ett försök att sammanfatta alla läror i en enda tabell kan se ut såhär:

  • Bleu: upp till 45°C (nöt).
  • Rare: 45-50°C (nöt, vilt).
  • Medium-rare: 50-54°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Medium: 54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Medium-well: 58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Well done: 65-72°C (nöt, vilt, kalv, lamm, fläsk, fågel)

Fläsk ska enligt rekommendationen upp i 70 grader och fågel i 72 grader, men med båda de här magra köttsorterna får du ett saftigare resultat om du stoppar tillagningen något tidigare och låter köttet gå klart på eftervärme.

14 Jan 2021