« Mat och recept

Städa köket på rätt sätt

Köket, det är ett av alla rum som används dagligen och som även blir snabbt smutsigt. Det är inte så konstigt, eftersom man hanterar mat, dryck och andra livsmedel där. Att hålla rent i köket är viktigt. Att alltid ha det rent runt om diskhon och bänkar är bra att se till att göra varje dag. Sedan finns det andra saker att ta hand om, gärna regelbundet. Om du vill ha mer tips kring allt om städning, läs då vidare. 

Regelbunden städning

Ugnen och spisen glöms allt för ofta bort. Eller ja, många är duktiga på att torka av spisen efter man har lagat mat på den, men inte lika ofta gör man rent i ugnen. Det är bra att göra det då och då, inte bara vid en flytt. Ett enkelt sätt att göra det på är så här: gnid in ugnen med såpa och värm till 100 grader. Låt svalna, våt- och torrtorka

Avsätt även 15 minuter per dag till att ta hand om disken. Det är trevligare att inte ha ett berg med disk samt även mer hygieniskt. 

Städa kylen och frysen

Även din kyl och frys bör du se över då och då. Det kan vara bra att rensa ut kylen en gång per vecka. Använd upp det gärna genom att göra en gryta! Frysen kan avfrostas vid behov. Kylen kan du göra rent noga, insida och utsida ett par gånger per år. 

Kaffebryggare och mikro

Kaffebryggaren är bra att göra rent med jämna mellanrum eftersom att både mögel och bakterier så att säga älskar att frodas där.  Följ tillverkarens instruktioner, eller rengör med ättikssprit.

Mikron bör du göra rent, så fort det spillts i den eller om maten så att säga expoderat i den. Annars kommer det en massa bakterier och härjar. Matresterna får du enkelt bort med såpa eller handdiskmedel. Och i framtiden – täck över maten som ska värmas med ett mikrolock.

Köksgolvet är ofta det golv i hemmet som snabbt blir smutsigt. Börja med att dammsuga golvet innan du går in med golvmopp och rengöringsmedel. Gör detta gärna rätt så ofta!

11 Feb 2021