« Mat och recept

Tips på kalorisnål mat

Ibland är det ju som så att man vill äta mat som är kalorisnål. Det kanske är ett par kilo man vill gå ner. Det finns en massa bra mat man kan äta, som innehåller få kalorier, men ändå mättar på ett bra sätt och som faktiskt även är gott att äta. Det finns massor av smarta och kalorisnåla livsmedel som gör dig mätt, och håller dig mätt, länge. Det handlar om enkel basmat. Det gäller att välja klokt. Genom att välja livsmedel som ger mycket volym, det vill säga med stor andel vatten, och mat med hög mättnadsgrad kan man hålla sig mätt på relativt få kalorier.

Ät rätt

Volymgivande mat är grönsaker som ofta till stor del vatten och mättande fibrer. Exempel på det är broccoli, tomater, squash och aubergine.

Om man vill veta hur bra maten är ur en mättnadssynpunkt så finns det ett mättnadsindex. Forskare har även tagit fram ett standardindex. Där är maten rankad efter hur mycket den mättar per kalori. Genom att välja mat som mättar mycket per kalori så bli det lättare med sin viktminskning.

Saker som mättar mest efter detta index är bland annat fiberrika livsmedel som havregrynsgröt och fullkornsbröd, samt proteinrik mat som bönor, vit fisk, biff och ägg. Men även frukt och grönsaker som kokt potatis, apelsin och äpple.

Ett smart tips är att byta ut en del av pasta eller ris mot kokta grönsaker. Pasta och ris höjer kaloridelen, men genom att blanda i kokta morötter eller andra grönsaker så blir man mätt på mindre kalorier. 

1 Oct 2018