« Mat och recept

Träna och ät för att gå ner i vikt

Många är det som tränar för att gå ner i vikt. Då gäller det även att tänka på vad man äter. Använd även kosttillskott som komplement, läs mer här om det. För att gå ner i vikt behöver du äta mindre än vad du gör nu. Du behöver däremot inte räkna kalorier. Det är bättre att se över vad du kan dra ner på inom den kost du redan äter. Om du ofta äter stora portioner eller tar om, så se till att istället fylla ut tallriken med mättande grönsaker såsom paprika, broccoli, vitkål och tomat. Är det så att du äter normala portioner, men ofta äter efterrätter med mera, se då till att ta en till två gånger per vecka där du njuter av det i rimlig mängd, istället för varje dag. 

Bra kostråd för att gå ner i vikt

Ät regelbundet på ganska så bestämda tider. Hur ofta du behöver äta är individuellt men många mår bra av att äta cirka var 3-4:e timme.

Ät maten långsamt för att hinna känna mättnaden som kommer cirka 15-20 minuter efter du börjat äta. Ät gärna grönsakerna först så kommer du naturligt äta en mindre mängd mat.

Minst 50 % av det du äter under en dag bör bestå av grönsaker, frukt och bär. Du kan få i det genom att lägga bär på youghurten, paprika på mackan och så vidare. 

Fokusera på hög kvalitet av kolhydrater, protein och fett. De mättar bra och innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter

Drick vatten till och mellan måltider, 1,5-2 liter per dag. 

Begränsa godis, glass, kakor, läsk och alkoholhaltiga drycker. 

Planera! 

11 Oct 2019