Vi är ett gäng med grabbar som så att säga har en egen herrklubb eller vad man ska säga. Vi ses en gång per månad och har herrmiddag. Vi varierar oss var vi är, men alltid hemma hos någon av oss. Det gör att vi lagar mat, umgås, har trevligt och pratar om allt mellan himmel och jord. Det kan vara jobb inom reglerventiler, senaste dejten man var på, resor man ska göra eller annat. Att jag säger just reglerventiler det beror på att en polare nyss börjat jobba med det och pratar inte om annat!
Denna månad är det min tur att hålla i middagen. Vi brukar faktiskt vara avancerade av oss och köra trerätter och sånt. Fördrink med brukar det stå på menyn. Jag har bestämt mig för att servera tapas till förrätt, en chiligryta till huvudrätt samt en key lime pie till efterrätt. Eftersom detta är mer eller mindre en matblogg, så ska jag givetvis dela med mig av alla tre recepten!
Ingredienser
200 gram manchegoost
200 gram chorizokorv(ar)
100 gram salami
4 st fikon, färska
Tomatkokt aubergine
1 st aubergine
1 olivolja
50 gram chorizokorv(ar)
0,5 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyfta(or)
0,5 st citron(er)
1 dl krossade tomater
1 st salt
svartpeppar
Tillagning
1. Dela miniauberginer eller skär stor aubergine i stavar. Stek dem gyllenbruna i olivolja.
2. Tillsätt skivad chorizo, lök och vitlök och stek ytterligare en kort stund. Pressa över citronsaft, tillsätt tomatkross och krydda med salt och peppar. Låt puttra ett par minuter, dra pannan åt sidan och låt svalna.
3. Skiva ost och korv, dela fikonen och lägg upp alltsammans på ett serveringsfat.
Ingredienser
1,2 kg högrev
1 msk oregano
1 msk spiskummin
1 dl rödvinsvinäger
1 msk honung
0,5 tärning(ar) oxbuljong, + 2,5 dl vatten
5 dl ljus öl
2 burk(ar) krossade tomater
2 st lagerblad
2 msk ingefära
2,5 st chilipeppar, urkärnade
10 st vitlöksklyfta(or)
5 stjälk(ar) blekselleristjälk(ar)
2 st morot
2 st gul lök(ar)
1 paket bacon
1 st olja
2,5 st Chipotle
2 st röd paprika
Tillagning
1. Putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i olja i en gjutjärnsgryta. Ta upp köttet.
2. Strimla baconet. Hacka lök, morötter, selleri, vitlök, chili och ingefära fint och fräs i grytan, så att det får lite färg.
3. Lägg tillbaka köttet och slå på tomatkross, öl och buljong. Tillsätt honung, vinäger och kryddor och låt köttet sjuda långsamt i 1 timme.
4. Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare i 1–2 timmar eller tills köttet känns riktigt mört.
5. Smaka av och servera med chilistuvad majs, svart bönröra och bröd.
6. Detta är ett av recepten för att göra en riktig chili. Prova gärna att laga alla recepten och servera dem ihop: äkta chili, chilistuvad majs, svart bönröra.
Ingredienser
Fyllning
2 st gelatinblad
4 st äggula(or)
400 gram kondenserad mjölk
1,5 dl limejuice
Pajskal
300 gram digestivekex
100 gram smör, smält
1 tsk kanel
till garnering
1 lime
Tillagning
1. Värm ugnen till 150 grader.
2. Kör kex och smält smör i en mixer tills kexen är finfördelade. Tryck ut i en pajform och grädda i ugnen ca 15 minuter.
3. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa äggulorna lätt och rör samman med 1 dl av limejuicen och kondenserad mjölk.
4. Smält gelatinet i resten av limejuicen på låg värme i en kastrull. Häll ner i limekrämen.
5. Häll blandningen i pajskalet och låt stå i kyl ca 4 timmar. Garnera med limeskivor.
Alla recepten har jag hämtat på Tasteline.com.