« Mat och recept

Välj rätt vin till maten

En sak som är viktigt när man talar om mat, det är vad man ska dricka till denna mat. Olika sorters maträtter gör sig bäst med olika sorters drycker. Sedan har dessa drycker i sin tur olika karaktär som passar olika. Det är öl, vin, champagne och så vidare. Det finns hur mycket som helst att skriva om detta ämne, men vi begränsas oss och tar bara och skriver om vin och mat. Det finns även bra guide om vin för en som vill veta mer om olika viner. 

Kombinera rätt vin med maten

Ska du servera fisk eller skaldjur så är det ofta vitt vin man talar om. Det är inte fel att ta ett krispigt vitt vin med frisk syra, som riesling eller sauvignon blanc.

Blommigt vitt eller rosé är bra viner om du bjuder på charktallrik och goda ostar samt att det passar även pefekt till asiatisk eller starkt kryddad mat.

Fiskrätter med lite mer smak, eller kyckling och ljust kött så är det bra att ha ett fylligt vitt vin, som till exempelvis en chardonnay.

Det finns lätt bärigt rött vin som ofta är vad man får i Frankrike, det är perfekt till små korvar, sallader, stekt fisk, eller varför inte pizzan.

Kryddigt rött är vad du ska välja om du ska äta lasagne, eller grillat eller en höstgryta.

Kraftigt, smakrikt rött är bra om maten är kraftig, som en stek, en gryta eller vilt.

Sedan finns det ju som sagt en massa olika varianter till inom detta urval. 

6 Sep 2018