« Mat och recept

Visst är det gott med fisk?

Fisk, det är en råvara som man antingen älskar eller avskyr. Ofta finns det inget mellanting. Fisk är bra tycker jag, eftersom det finns så många olika sorter som man kan tillaga på en massa olika sätt. Det går ju att steka, grilla, göra i ugnen, halstra, sushi, ja, en massa olika saker helt enkelt. Det finns idag många restauranger som har fokus på att erbjuda just fisk och skaldjur. Ofta finns dessa restauranger där det är gott om fisk. Som på Västkusten och Göteborg till exempel. Det är lätt för dem att få tag på fisk genom fiskhallar och genom grossister. Det finns även fiskgrossist Stockholm och så klart restauranger med fisk och skaldjur med. 

Fisk och skaldjur

Det är inte bara gott med fisk och skaldjur (tycker jag) utan det är även nyttigt. Det är faktiskt så nyttigt att man bör äta det två till tre gånger per vecka. Det innehåller mycket av näringsämnen som är svårt att få tillräckligt av på annat sätt. I Sverige finns det runt ett 30-tal arter som är vanliga att man äter. De ger oss en bra källa till  selen, jod, protein, D-vitamin och vitamin B12. Men halterna varierar mycket mellan olika fiskart

Feta och medelfeta fiskar som sill, lax och makrill är också våra huvudkällor till de särskilda omega-3-fetterna DHA och EPA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. 

Skaldjur och musslor är magra och ofta källor till protein, vitamin B12, jod, selen och vitamin E.

1 Sep 2019